2012. október 30.

Organetto kurzus - 2012. Lemberghaus

A napokban érkeztünk haza (úgy is írhatnám, hogy) a távoli középkorból, illetve Németországból, ahol egy igazán különleges organetto-kurzuson vehettünk részt.

Magyarországról Kelemen Áron bencés atyával ketten utaztunk ki az eseményre, de elég nagy volt a szórás, mivel akadt olyan aki Ausztráliából, Brazíliából, vagy éppen Texas államból érkezett. A helyszín egy Baden-Württenberg tartománybeli erdei házikó volt (Lemberghaus), eléggé elzárva a külvilágtól. Ideális.

Aki figyelemmel kíséri a győri Collegium Musicum Jaurinense tevékenységét az tudja, hogy a legutóbbi lemezünkön (NOS AUTEM) többek között egy egyedülálló hangszer is hallható, egy középkori portatív-orgona rekonstruált változata. Ez az ún. portatív, vagy más néven "organetto" a német Stefan Keppler hangszerkészítő mester munkáját dícséri. Íme, a honlap, ahol meg lehet csodálni ezeket a hangszereket. Áron atya "Faenza"-ja mellé én egy "Giulia"-t kaptam (sajnos csak a kurzus idejére... lásd a fotókon, diatonikus billentyűzettel). Fantasztikus hangja van, éppen két nappal az érkezésünk előtt készült el, nagyon vigyáztam rá, bele is szerettünk, s el is hoztuk volna, egyetlen akadály adódott csupán, ami miatt "Juliska" nem jött velünk, ez pedig az ára... (épp nem volt nálunk annyi:)

 

Raffaello: St. Cecilia (1514)


Magát a kurzust a nemzetközi hírű Catalina Vicens tartotta, aki bájos közvetlenségével és kifinomult szakmai hozzáállásával hamar megkedveltette magát a résztvevők körében (a magyarok körében minden bizonnyal). Jó volt a társaság, éjszakába nyúlóan muzsikáltunk és beszélgettünk. Aki akart, Stefan vezetésével betekintést nyerhetett az organetto készítés rejtelmeibe is, valamint sípokat intonálhatott. Továbbá bővítettük a középkori billentyűs repertoárunkat többek között a XIV. századból való Libre Vermell de Montserrat, Codex Les Huelgas, London MS, Codex Rossi gyűjteményekből válogatva. Remek darabokkal lettünk gazdagabbak.

Íme, néhány kép a hétvégéről a Galérában!

Végül (de nem utolsó sorban) egy kis ízelítő abból, hogy mit tud egy ilyen hangszer, illetve Catalina jobb és főleg bal keze, kiegészülve David Kuckhermann-nal (Per Non Far Lieto).

 

 

végül még egy szép felvétel "En wyflicht beildt ghestadt" (XIV. sz.)

vissza az előző oldalra